Emeklilere çift promosyon hakkı. Çoğu kimsenin bilmediği detay

Emekli bir vatandaş hem kendi maaşını hem de eşinin vefatı sebebiyle dul aylığı alıyorsa, bu halde iki kat promosyon alma hakkı doğuyor. Fakat, bu imkandan faydalanmak için belli şartların ve süreçlerin yerine getirilmesi gerekiyor. İşte detaylar:

EMEKLİ MAAŞI VE DUL AYLIĞI BİLGİLERİ

Sigortalı bir kişinin vefat etmesi halinde eğer sigortalılık süresi yeterliyse, eşine aylık bağlanır.

Çalışmayan veya emekli olmayan eş, vefat eden sigortalının maaşının yüzde 75’ini alma hakkına sahipken, çalışan veya emekli el maaşın yüzde 50’sini alır.

Vefat eden sigortalının aylığından yararlanabilmek için en az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmiş veya en az 5 sene sigortalı olup 900 gün prim ödenmiş olması şartı bulunuyor.

PROMOSYON HESAPLAMA VE BAŞVURU
Bankalar, emekli maaşlarına yapılan artışlar sonrasında promosyon ödemelerini de artırmış halde. İki ayrı maaş alan emekliler, bu maaşları farklı bankalardan almaları halinde her bir maaş için ayrı promosyon talep edebilme hakkına sahip.

Örneğin, bir kişi kendi emekliliğinden 15 bin TL ve eşinin ölüm aylığından 9 bin 500 TL alıyorsa, iki farklı bankaya başvurduğunda toplamda en az 15 bin TL promosyon alabilecek.

Fakat maaşları aynı bankadan almaları durumunda, promosyon tutarı toplam maaş dilimine göre hesaplanarak en az 12 bin TL olur.

İKRAMİYE VE ÖDEMELER
Çift maaş alan emekliler, bayram ikramiyelerinde de cazip bir konumdadır. Her iki maaş üzerinden 3’er bin TL bayram ikramiyesi alma hakkına sahip olurlar. İkramiyeler, en yüksek ödemeyi sağlayan tek dosya üzerinden yatırılır..

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir