Fidan: İsrail, şiddet yoluyla güvenlik tesis edilemeyeceğini anlamalı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Ankara’da bir araya geldi. İki bakan, görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

FİDAN: BU KIYIM VE YIKIM KARŞISINDA SESSİZ KALINAMAZ

Konuşmasında 26 gündür devam eden İsrail-Filistin çatışmalarına değinen Fidan, Gazze’deki trajedinin en büyük gündem maddeleri olduğunu belirtti. Bu kıyım ve yıkım karşısında sessiz kalmanın mümkün olmadığını belirten Fidan, “Masum sivillere yapılan saldırılar hiçbir şekilde tasvip etmediğimizi her platformda dile getirdik” dedi. Fidan, “İsrail, şiddet yoluyla güvenlik tesis edilemeyeceğini anlamalı” ifadelerini kullandı.

“Ukrayna için ayrı Filistin için ayrı standart olamaz, adil bir dünya istiyorsak her zaman ilkeli ve tutarlı davranmak zorundayız” diyen Fidan, “Bölge ülkelerini etkisi altına alacak bir savaşa dönüşmesini istemiyoruz. Aktörleri kalıcı barışı teşvik etmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

ABDULLAHİYAN: GAZZE HALKI YASAKLI SİLAHLARLA ÖLDÜRÜLÜYOR

Sözlerine Cumhuriyet’in 100’üncü kuruluş yıldönümünü kutlayarak başlayan Abdullahiyan da görüşmelerinin ana gündem maddesinin Gazze olduğuna dikkat çekti. Gazze’deki halkın İsrail tarafından yasaklı silahlarla öldürüldüğünü ve yaralandığını belirten İranlı Bakan savaşın yayılmaması için bölge çapında görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.

Dün Doha’da Katarlı yetkililer ve Hamas yetkilileri ile yaptıkları görüşmeleri aktaran Abdullahiyan, “Savaş bir an önce durdurulmazsa bölgenin koşulları bütün tarafların kontrolünden çıkacaktır” diyerek bunun sorumluluğunun öncelikle ABD’de olacağını belirtti.

Abdullahiyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin Türkiye ziyaretinin de yakın zamanda gerçekleşeceğini söyledi.

ABDULLAHİYAN DÜN KATAR’DAYDI

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, 31 Ekim Salı günü Katar’a yaptığı ziyaretin ardından bu sabah Ankara’ya gelmişti. İran devlet haber ajansı IRNA, İranlı bakanın ziyaretine ilişkin olarak, “İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan bugün Türk yetkililerle Filistin’deki gelişmeleri ve Siyonistlerin Gazze’deki savaş suçlarını ve soykırımına son verme yollarını görüşecek” bilgisini paylaşmıştı. (DIŞ HABERLER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x